pruszkowskie gangsterki

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
unipaks

Re: 8 pruszkowskich gangsterek

Post autor: unipaks »

Najlepsze urodzinowe życzenia dla Emi :)
i świąteczne dla wszystkich :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Spóźnione :-[

Wszystkiego najlepszego dla Emmy, krewnej mojej Cziki :D
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Awatar użytkownika
RattaAna

Post autor: RattaAna »

dziękujemy za urodzinowe życzenia :)

niestety po świętach zauważyliśmy, że Ziutka ma problem z oddychaniem, zaczęły jej mocno chodzić boczki; dostała enroxil na 4 dni (+furosemid), żeby sprawdzić czy w ogóle będzie jakakolwiek poprawa, ale niestety :( rtg pokazało jakiś twór w płucu, bez wyraźnie zaznaczonych granic, więc wetka stawia albo na nowotwór, który wrasta w okoliczne tkanki, albo na jakiś twór ropny, ciężko jednoznacznie stwierdzić. Niestety. Ziutka dostała wczoraj steryd, a od dziś będzie brała Keflex, do tego cały czas kropla furosemidu. Tchawica szeroka i czysta, płuca też osłuchowo dość dobre, ale niestety "to coś" przeszkadza w swobodnym oddychaniu. Tak więc zaczynamy walkę z cholerstwem, a ja strasznie się boję, żeby kolejny mój szczur nie udusił się na moich oczach...

Siostrze Ziuty - Ritce, zrobiło się z kolei coś na powiece oka; wygląda to tak, jakby ktoś jej zdarł skórę z górnej powieki i teraz się to paprze, jest łyse i cieknie z tego krew z wodą :( najpierw myślałam, że to coś ze spojówkami, ale po dokładnych oględzinach chyba jednak nie - wygląda to raczej na uszkodzenie mechaniczne, a krew nie wycieka ze spojówki, tylko sączy się z ciała wokół. Podaję jej po 1 kropli gentamycyny 2 x dziennie do oka (robię tak od 3 dni, widać poprawę, ale nie wiem czy dzięki kroplom, czy po prostu ranka się goi i oko wygląda lepiej, bo sierść odrasta).

Ze starszego stadka najlepiej trzyma się Emma i Frida, które obecnie nie muszą przyjmować żadnych leków i są w dobrej kondycji (tfu tfu).

Tak więc prosimy o kciuki dla Ziutki, naszej najspokojniejszej i najłagodniejszej szczurzyczki.
mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
merch

Post autor: merch »

Oczywiscie kciuki są !
Awatar użytkownika
*Delilah*

Post autor: *Delilah* »

trzymamy nie tylko kciuki ale i inne paluchy na zdrowko!
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,
Spirulina,Rubin,Trebuszka +
Na moim ramieniu:PaniFujibe~
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

trzymamy trzymamy, a panny chwyca sie za ogony, tak w zamian za kciuki ;] Zycze zeby bylo wszystko ok z Ziuta; niech sie nie wyglupia i wraca szybko do zdrowia!
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
odmienna

Post autor: odmienna »

oj, nooo... trzymamy kciuki i slemy dobre myśli :-*
Awatar użytkownika
RattaAna

wrrrrrrr
jak to zazwyczaj bywa, choróbska atakują od razu hurtem i to akurat w dniach przedwypłatowych >:(

do paprzącego się okaz Rity, tworu w płucu Ziuty, dołączyła jeszcze zwichnięta (złamana?) łapka Emmy. Emma jest akurat ostatnim szczurem, którego podejrzewałabym o zrobienie sobie kuku przy schodzeniu z klatki na podłogę. Niestety, pech chciał, że agutkowa tylna łapa niefortunnie zaczepiła się o pręty (właściwie wlazła między nie), a Emi zamiast ją najpierw wyjąć, a potem zejść, spadła sobie bezwładnie na dół z cichym piskiem :( tak więc kuśtyka teraz biedactwo na 3 łapinach (jak ciężko na to patrzeć!), z załzawionymi oczami... łapa jest spuchnięta i lekko sinawa, ale ciepła i ruchliwa. Musi ją boleć, dlatego ją unosi przy przemieszczaniu się. Wieczorem jedziemy do weta... zabieram od razu 3, niech się przyjrzą oku Rity i zerkną na rtg Ziuty (inny wet).

ps. z przeciwbólowych dla ciurów mam w domu jedynie tolfedynę - nie jestem przekonana czy podać czy jednak zaczekać do wieczornej wizyty?
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
odmienna

Post autor: odmienna »

a cóżto się na Was tyle nawaliło!
trzymam kciuki, za zdrowie wszystkich...
nie wiem jak tolfedyna działa, ale troszkę powinno ją chyba boleć zanim lekarz to zobaczy- bo siłą faktu oszczędza łapinkę... może okład z kwaśnego mleka, albo jogurtu na opuchliznę (mniej skuteczny, ale smaczniejszy od "kwaśnej wody")
Awatar użytkownika
RattaAna

odmienna pisze:troszkę powinno ją chyba boleć zanim lekarz to zobaczy- bo siłą faktu oszczędza łapinkę...
no właśnie tak mi się wydaje, że chyba lepiej tego jednak nie ruszać - za dnia Emi śpi, a wieczorem gdy się obudzi będzie już fachowa pomoc... ech...
[/size]
Awatar użytkownika
unipaks

Biedne szczuraski , niech się już skończą te zmartwienia .
Trzymam kciuki za zdrowie siostrzyczek i niech łapka Emi szybciutko zdrowieje :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Awatar użytkownika
*Delilah*

UUu. Niedobrze:(
Nieszczęścia chodzą parami...stadami.
W takim razie trzymam kciuki, paluchy ręczne i nożne za całą Trójcę ... i czekam na jakieś pozytywniejsze wiesci !
Ale łapka na pewno szybko wróci do stanu używalności.
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,
Awatar użytkownika
RattaAna

dziękujemy za kciuki i ciepłe słowa;

Emi ma niestety złamaną łapkę (wygląda na złamanie zarówno śródstopia, jak i paluszków), więc czeka ją odosobnienie w chorobówce przez min. 10 dni :( pani dr kazała się jednak wstrzymać z podawaniem czegoś na ból z uwagi na oszczędzanie łapki (jak boli, to podkula i jej nie używa); poza tym widzę, że agutkowość całkiem nieźle sobie radzi z bólem;

co do Ziutki, pani dr skłania się jednak ku stanowi zapalnemu, mamy brać Keflex przez min. 10 dni, a po 7 powtórzyć steryd; raczej wyklucza zmiany nowotworowe (oby tak było!);

Ritka - oko w stanie dość dobrym, mamy jeszcze do 7 dni podawać gentamycynę i powinno być już ok;

tak więc jestem pozytywnie nastawiona i ufam, że z tego wszystkiego nie rozwiną się jednak wstrętne poważne choróbska;
[/size]
Awatar użytkownika
unipaks

My też ślemy pozytywne myśli , ale łapska i tak zaciskamy na kciukach
Słodkie całuski dla ogonków :)
Awatar użytkownika
*Delilah*

Hmm biedactwo ,myslalam ,ze nozka tylko stluczona albo zwichnieta ..a tu klops.
Wymiziac i zacałowac :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”