A moje od razu wiedziały że coś jest w srodku bo zawsze im takiego psikusika robiłam że dawalam im w sreberku od czekolady (zawinęłam w kulke) kawalęk owego orzecha włoskiego,jak potem dałam wiedzialy ze cos jest w srodku mądre chlopaczkiAkka pisze:u mnie królują jednak włoskie i to ich ulubiony przysmak. Teraz daje im całe w skorupkach i umieją sobie z nimi poradzić, ale póki nie dowiedziały się co jest w środku to nie ruszały.
Orzechy
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Orzechy
Moje jak dorwą orzecha to nie ma zmiłuj....ale jakoś nie musiałam ich uczyć, że pod skorupką coś jest. 
A mozna dawac orzechy laskowe prosto z krzaka, tzn. takie jeszcze swieże? Nie ma w takich swiezych orzechach nic szkodliwego?
Bazarek: szczurkowe rzeczy, ciuszki, biżuteria, książki... Zapraszam 
“...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. "(Coco Chanel)
“...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. "(Coco Chanel)
ostatnio zakupiłam mieszankę orzechów w łupinach, poradziły sobie ze wszystkimi oprócz włoskich ( musiałam je wspomóc) mimo to jednak uciekały z nim w pysku z nadzieja ze może jednak same rozłupią
świetnie ścierają sobie ząbki na nich i maja tak absorbujące zajęcie ze aż milo popatrzeć, tym bardziej chcą się dostać do środka bo teraz dostają sama karmę i warzywa,wiec są podglodzone z leksza
a zostawiają takie śliczne ślady ząbków na laskowych
prawdziwe artystki
no i podpinam się do pytania,czy świeże orzechy są ok?
świetnie ścierają sobie ząbki na nich i maja tak absorbujące zajęcie ze aż milo popatrzeć, tym bardziej chcą się dostać do środka bo teraz dostają sama karmę i warzywa,wiec są podglodzone z leksza
a zostawiają takie śliczne ślady ząbków na laskowych
no i podpinam się do pytania,czy świeże orzechy są ok?
ladkowe chyba tak , wloskie niekoniecznie
zrodlo wlasne doswiadczenie i skojarzenia
zrodlo wlasne doswiadczenie i skojarzenia
dlaczego włoskie nie?
ludzie jedzą.... takie najlepsze
ludzie jedzą.... takie najlepsze
ten się nie myli, kto nic nie robi
ale ludzie zdejmuja skorke ijedza mniej od szczurow w stosunku do wagi
Ja dzisiaj dałam troszkę włoskich moim wychudziałym samiczkom. Wszyscy się śmieją że one są pro-ana, a one jedzą za pięciu, a są maleńkie.No,piernik to raczej nie, bo ona jest troszkę grubiutka.Tzn, grubiutka biorąc pod uwage wygląd jej wspóllokatorek. :)ale nie zaszkodziły im,zjadły i czekały na dokładke.O nie nie,nic z tych rzeczy.Marcheweczka, i koniec rozpusty! 
Tak więc szkodzą,czy podawane w małych ilościach nie są szczególnie szkodliwe?
Tak więc szkodzą,czy podawane w małych ilościach nie są szczególnie szkodliwe?
Myślę, że włoskich na pewno nie powinno się podawać dopóki skórka jest żółta i odchodzi, czyli kiedy orzechy są świeże.
Z kolei kiedy podeschną trzeba uważać na pleśń, źle wysuszone orzechy łatwo pleśnieją i stają się wręcz rakotwórcze. Szczególnie groźna jest pleśń na orzechach ziemnych, choć włoskich to też dotyczy. Z tego względu nie dawałabym szczurom orzechów w całości, bo nigdy nie wiadomo co się już w środku wylęgło.
O innych pułapkach w kwestii orzechowej nie słyszałam
Ale skoro Merch mówi z doświadczenia to może warto posłuchać w szczegółach ?
Z kolei kiedy podeschną trzeba uważać na pleśń, źle wysuszone orzechy łatwo pleśnieją i stają się wręcz rakotwórcze. Szczególnie groźna jest pleśń na orzechach ziemnych, choć włoskich to też dotyczy. Z tego względu nie dawałabym szczurom orzechów w całości, bo nigdy nie wiadomo co się już w środku wylęgło.
O innych pułapkach w kwestii orzechowej nie słyszałam
Ale skoro Merch mówi z doświadczenia to może warto posłuchać w szczegółach ?
Ja im rozłupuje.Chociaż dzisiaj kilka w łupince mi ukradli, i uciekali trzymając w zębach .
A wirus to nawet sie starał dwa wziąć,ale mu nie wyszło.
Czyli można,ale bez przesady.ok.
co do tych aflatoksyn to chodzi głównie o orzeszki ziemne, i raczej nie o Polskę... Jest to istotny problem np w Afryce.
-
justin1042
ej macie jakieś fajne łatwe dania dla szczurków????????
a migdayły, siemię lniane, sezam, rodzynki moga jeśc?
uważam, że tak tylko nie w przesadnych ilościach, zresztą wiadomo:]
-
DonyWalker
orzechy
witam, chce kupic po 0,5kg z kilku rodzajów orzechow i podawac im jako karme.
czy to nie zaszkodzi w nadmiarze? czl lepiej mieszac karma + orzechy?
czy to nie zaszkodzi w nadmiarze? czl lepiej mieszac karma + orzechy?