Niestety doszczurzenia nie będzie, bo muszę Pannom zmienić lokum na mniejsze. Potrzebuję dodatkowego mebla, na którym chcę postawić klatkę, ale tego giganta na nic nie postawię, a jeśli nawet, to nie dosięgnę do górnych drzwiczek

Tzn mebel dojdzie nie tak prędko, ale klatkę już bym chciała zmienić, ponieważ jestem z niej bardzo niezadowolona. Gdy do mnie przyjechała byłam nią zachwycona (taka duża a taka tania) ale po roku użytkowania, mam jej serdecznie dosyć. Przypomnę, mam Pyko 100x50x100.
Jej zaletą jest jak już wspomniałam wielkość za stosunkowo niską cenę (200zł). Ale po roku wyszły jej wszystkie wady, tj.:
-Jest składana, co mogłoby się wydawać plusem, ale przez to, gdy moje panny po niej biegają, klatka zwyczajnie się trzęsie
-Jest głośna, z tego samego powodu co wyżej
-Ma miękkie pręty, frontowe drzwiczki już mam wygięte
-Miękka kuweta, z dwóch stron już obżarta
-Jest cholernie ciężka, jak mam ją rozłożyć do sprzątania, proszę o pomoc chłopaka, a i tak jestem tym umordowana
-I dla mnie najważniejsze: pręty są ocynkowane, wiadomo jak wyglądają po roku, niby mogłabym ją pomalować proszkowo, ale i tak jak mówiłam, chcę coś mniejszego i estetyczniejszego. Ale przede wszystkim najbardziej nie lubię w tej klatce tego, że tego cholernego ocynku nie da się domyć, klatka po prostu ŚMIERDZI, może nie wszyscy to czują, ale ja zdecydowanie tak.
Jak mam mieć coś nowego, to tylko porządnej jakości

czyli ferplasta!

Niestety nie stać mnie by kupić za ponad 600zł Jenny KD, także padło na FURATA (nową wersję Ferplasta Plus KD, piszę o tym w wątku "wybór klatki") jest akurat na 4 szczurki. Myślę, że ogromnej różnicy im to nie zrobi, choć jest objętościowo o połowę mniejsza, bo będzie lepiej zagospodarowana, część Pykówki obecnie nie jest wcale użytkowana, nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałam w niej szczura, mimo tego, że znajduje się tam półka

No i wybiegi - puszczam je kiedy mogę

Klatka będzie za dwa tygodnie, musi przyjechać z Czech
Pisałam już o ty w "wyborze klatki", ale ten sklep jest tak godny polecenia, że napiszę to też tutaj:
Polecam wszystkim sklep dlazwierzat.pl !!! Bardzo miła pani, bardzo kontaktowa, można się z nią porozumieć przez maila, gg i telefon, ceny ma zadowalające I do tego zawsze można się z nią dogadać. Np. ja poprosiłam o dołączenie dodatkowego tarasu do Furata i zrobi to, to choć nie ma ich w swojej ofercie (ale dołączy je do niej) ma też dodać karmę dla szczurków Versele laga, także jak Was też czasami wkurza, że nie możecie kupić wszystkiego co chcecie w jednym sklepie, dzwońcie do niej!