Dziękuję Wam bardzo za odp
[quote="LuLu"]Ze szczurkami trzeba postepowac stanowczo i zdecydowanie. Nie oznacza to bynajmniej, ze nie mozna im okazywac czulosc, o nie! Trzeba po prostu wiedziec co kiedy. W stadzie szczurzo-ludzkim to czlowiek musi rzadzi i szczur musi o tym wiedziec. Meg jest juz oswojona, nie boi sie, wiec nie powinna miec taryfy ulgowej - nie pokazuj, ze to ona decyduje o tym co ma robic. Nie mowie, zeby zrobic ze szczura robocika, ktory bedzie robil tylko to na co mu pozwolimy, ale by z rozsadkiem kontrolowac jego zachowanie. I byc gora. Nie bac sie.[/quote]
Tylko nie wiem jak to się może skończyć..ugryzieniem może... I ja tak sobie myślę,że Ty LULU jesteś doświadczona i wiesz jak to jest z wychowywaniem szczurków. Może Meg wie że ja nie wiem na czym stoję i to wykorzystuje? Nie mam żadnego doświadczenia... :-(
[quote="LuLu"] Ja z kolezanka dla Meg bym nie czekala. Nie jest regula, ze jezeli szczur probuje Cie zdominowac to bedzie bardzo agresywny w stosunku do drugiego szczura (pewnie beda sie troche bily i ustalic kto rzadzi, ale to akurat norma

), Meg zachowujes sie tak, poniewaz jej na to pozwalasz. To od Ciebie zalezy czy bedzie lepiej czy gorzej.[/quote]
też tak myślę,chiałabym jak najszybciej dokupić jej towarzyszkę,tylko że jak ona nie do końca słucha mnie to jaki tamta będzie miała "autorytet"? :drap:
Co do ciekawostek to bardzo mnie to pociesza

Tylko Meg jest taka "nijaka" ani nie agresywna,ani nie uległa więc nigdy nie wiadomo
[quote="agacia"]Piszesz,ze ona nie gryzie mocno,wiec moze jak widzisz,ze bedzie chciala Cie dziabnac to nie zabieraj reki tylko zrob to co mialas zrobic,pomimo tego ze jej sie to nie podoba.[/quote]
Tylko jak to się skończy gdy mnie naprawdę dziabnie? :roll:
[quote="agacia"]I jak ja z klatki wyciagniesz to oczywiscie przewroc ja na plecki i przytrzymaj chwile,zwlaszcza jak bedzie chciala sie wyrywac.[/quote]
Boję się tego jak jej coiś zrobię? Ona mnie znieniawidzi! Kiedyś próbowałam a ona była tak zdezorientowana że się prawie "obraziła" i nie chciała wychodzić z klatki... :-(
[quote="Elbereth"]Z tym trzymaniem palca, gdy szczur gryzie, to bym nie radziła (chyba, że w rękawiczce ). Szczur najpierw gryzie lekko, ale potem już może być gorzej . Mimo swojego niewinnego wyglądu szczurki mają baaardzo ostre ząbki.[/quote]
Więc co proponujesz? :-( Odsuwać rękę???? Wtedy może tak jak pisała "agacia" to może będzie to wykorzystywać?? :drap:
[quote="Azi"]Jeżeli chodzi o dokupowanie towarzyszki... Będziesz wymieniać klatkę, czy zostaną w tej co jest Meg? 1,5 miesiąca, to już wystarczający okres, aby Twoja szczurcia przyjęła klatkę za swój teren.[/quote]
Mam drugą klatkę i tam maluch może na początku mieszkać póki się nie "oswoi" z Meg, ale potem zamieszkają w tej klatce gdzie jest Meg... A ona już wie,że to jej teren no ale gdzie mają mieszkać? :-( To jest klatka specjanie dla dwóch ogonów... :-(
[quote="Azi"]Jeżeli Meg stała się agresywna, istnieje obawa, że przeniesie swoją agresję na nowego szczura.[/quote]
Nie! Broń Boże ona nie jest agresywna tylko mam wrażenie że za duzo sobie pozwala ale to nie ma nic wspólnego z agresją!
Aha i dzięki
Elbereht za link
To może spróbuję z tą rękawiczką
:drap:
? Przeczytałam że kilka sekund?