[Niszczenie]jak oduczyć niszczenia? Czy to w ogóle możliwe?

Wszystko o zachowaniu i nawykach naszych milusińskich - obserwacje i porady.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
lajla

szczur niszczyciel

Post autor: lajla »

oh floydzik dupek zaczol kable ruzac co najsmiejsze je tylko czarne ciekawe :D koludre tez mi pogrysl leciutko w paru ubraniach tez mam dziurki ale to tylko tyle :)
macz21

zniech?canie

Post autor: macz21 »

Widzićie bo mi się wydaje że szczurki to takie uparciuchy no i chyba zabronić się im niczego nie da bo i tak ciekawskie bestje ładują się gdzie chcą :twisted: za to zniechęcanie to chyba dobrty pomysł

ja próbowałem z preparatem na obgryzanie paznokci, oraz z sokiem z cytryny, obie metody działają wyśmienicie. Myszka przestała żreć kabelki odkąd je wysmarowałem meble też wysmarowałem i też nie gryzie i tapete , wogóle wszystko co się dało, i teraz gryzie tylko jedzonko, a pozatym gdzieć na angielskich stronach wyczytałem że gryzienie może być spowodowane podawaniem zbyt miękkiego pokarmu, i że wtedy można mięki pokarm ograniczyć np na żecz prasowanych bloczków albo granulatów i że może to pomóc, a do tego w przypadku samiczek to do klatki warto dać im np chusteczke albo papier toaletowy to się na nich wyżyją a nie na tapecie :D

-----
Kolory są do zaznaczenia fragmentu tekstu, by zwrócić na konkretną wypowiedź uwagę - ale nie służą do psucia wzroku czyli inaczej mówiąć - kolorowania całości posta do tego na różne odcienie
dop. adm.
agoosiaaa

oduczanie gryzienia ró?nych rzeczy

Post autor: agoosiaaa »

Angua-z moja jest tak samo.Wlasnie usiluje zjesc moj bukiet kwiatkow :P .W ogole Szasza ma dziwne hobby-zjada ziemie z doniczek...
macz21

oduczanie gryzienia ró?nych rzeczy

Post autor: macz21 »

a myszka zjada doniczki, takie plastikowe i podstawiki :-) ale na zrzeranie ziemi to jeszcze nie wpadła. Za to wczoraj wszamała trującego rododendrona, ale bestja go tylko pogryzła wypluwając to co odgryzła, chyba się domyśliła że to niejadalne
Monia

szczur niszczyciel

Post autor: Monia »

natka przegryzła mi kabel od wiezy. cud ze nie porazil jej prad. poza tym dzinsy, kurta dzinsowa, koc, kołdrę iwiele innych. przegieła kiedy wcigneła do klatki zasłonkę- tyle ile sie udało!!! po prostu pol zezarła
Mada
Kontakt:

szczur niszczyciel

Post autor: Mada »

Moje szczuraki pogryzły wiele rzeczy ale tylko dwie sytuacje były dość zabawne.
Pierwsza: Zostawiłam za blisko klatki nowy polar, no i jak to u ogonów bywa wciągnęły do klatki rękaw i pocięły praktycnie cały na strzępy.
Druga: śp Tusia biegała sobie po pokoju. Ja siedziałam przy komp. w necie. Nagle trach net się rozłączył. No to ja dawaj niech się ponownie łączy - a tu guzik z pentelką. Cisza, brak sygnału wybierania no i Tusi też długo nie widać. Przeszykałam cały pokój a ta skubana siedziała za tapczanem z kawałakiem przewodu w łapach i obgryzała izolację. Wycięła sobie kawałek i jadła jak arbuza. Łobuz.
Od czasu polaru nie było żadnych zniszczeń - a to już z6 miesięcy :)
...Tusia, Dziuba,Kruffka,Beza biały aniołek w sercu....Kreciu kocham Cię :( Wybacz; Nikita,Fredziulek, Marokko, Greta wredotka
ciapa

szczur niszczyciel

Post autor: ciapa »

A moja kryszyna zgryzla kabel od ladowarki, sluchawek, bluze, przescieradlo i oparcie od krzesla!!!! Ale to moja wina, bo nie upilnowalem!!!! :)
Kacha

szczur niszczyciel

Post autor: Kacha »

Właśnie wpadł mi ciekawy pomysł do głowy. Muszę puścić go na fotel, którego nienawidzę i wyjść z pokoju. Jak zere to może rodzice mi nowy kupią :D
"Doświadczenia innych osób nie są pomocą: czyjaś śmierć nie uczy nas umierać,a narodziny kogoś innego nie pomogą w przyjściu na świat"
Monia

szczur niszczyciel

Post autor: Monia »

Bianca wlasnie wciaga mi nogawke do klatki :) mam pogryzine sciany, posciel... standart
Kudlacz102

szczur niszczyciel

Post autor: Kudlacz102 »

Hehe pewnego wieczora śp. Pusia siedziala sobie za moimi plecami (opieralem sie o sciane)... mysle sobie :"co ona tak spokojniutko siedzi?" wyciagam ja zza plecow :"niby nic :wink: " ale dopiero jak zdjalem koszule zobaczylem co sie dzialo pod moja nieobecnosc psychiczna. CALA koszula byla pocieta na paseczki ... z ktorych czesc juz w domku Pusi.
Kto lubi sculki lapka do gury!
endru_

szczur niszczyciel

Post autor: endru_ »

hmmm... Mnie raz Xiao dziabneła na powieke, mialem lekko zadrapana na zewnatrz i lekko wewnatrz, łezka krwi mi poleciala. Nie wiedziala ze tak nie mozna ale oka juz jej nie podsune :P A co podgryzania.. hmm... Tak pościel, przescieradlo, poduszki, koldra, łózko tez mi troche oszpeciły. Lekko popodgryzane ksiazki. Moj koc to sitko. Raz sie spieszyl.em i polozylem nowiutki plecak alpinusa kolo klatki doslownie na 2 minutki, wracam a tam wygryziona juz calkiem spora dziura :P Ale ogolnie nie jest zle, mnie nie gryza, kable zostawiaja w spokoju [ a mam istna platanine kolo komputera :P ] Ale taki urok szczuraskow :P

Moje szczurki :)
Xiao II/Luty 2004 (data umowna)
Yoko II/Kwiecień 2004 (data umowna)
Lulu Lipiec 2004 (data umowna)
Riku Siepień 2004 (data umowna)
Bajlamor ; Błyskawica ; Puzel - ur. 19 Września 2004 r. :D
GoHa
Kontakt:

szczur niszczyciel

Post autor: GoHa »

hm... a moje 4 chlopaki nadal nie robia zadnych szkod.... jedynie standardowo raz na 2 miesiace przegryzaja jeden kabel od glosnikow... i to wszystko.
Dobrze jest być kochanym... :)
Awatar użytkownika
sauatka
Kontakt:

szczur niszczyciel

Post autor: sauatka »

moja Kaya sie dzis kolczykiem w uchu zachwycala, zaczela go lizac i chciala go w zabki chwytac :P
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

szczur niszczyciel

Post autor: Lulu »

:) moj Osama uwielbia wszelkie gumowe obuwie: typu klapki i sandaly... mojej poprzedniej wspolokatorce odgryzl wszystkie paseczki od japonek :(

to mojej szafy nie wchodzi.... gorzej z szafa kolezanki :( juz wolalabym zeby to moje ubrania padaly ofiara jego zabkow, to bym sie nie musisla tyle tlumaczyc....

uwielbia tez wisiorek mojej nowej wspolokatorki....

a o kolczykach to juz pisalam przy innym temacie... moge jedynie dodac, ze mam 10 kolczykow na ciele :) i Osama bardzo lubie je wszystkie...
roenna

szczur niszczyciel

Post autor: roenna »

heh moja bestia jak narazie większych szkód nie robi ;)
nie licząc pogryzionych (nazwałabym to bardziej podziurkowanych ;) ) szmatek którem ma w klateczce :)
Ale prawdziwą miłoscia tego zwierza są zasuwaki wszelkiego rodzaju :lol:
aha i mój nos ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania i nawyki”