Szcóreczka mamusi

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
dell610

Re: Szcóreczka mamusi

Post autor: dell610 »

No i stało się. Czytałam ostatnio o pasożytach gnębiących ogonki i się doczytałam (wykrakałam). Dziś na ile mogłam obejrzeć wiercipiętę znalazłam cuś ni to czerwone ni brązowe i chyba się ruszało.
Pojechaliśmy do weteryniarza. Pani doktor nic nie znalazła (może poszło sobie sio ::) ), ale posypała Ciapulę Insectinem. Przy okazji osłuchała, bo mała trochę kicha i miała poryfinkę i stwierdziła, że osłuchowo jest ok.
Od 3 dni dostaje vibovit, a od wczoraj echinaceę. Pytam ja się - czy jeszcze do tego podawać wit.C? Ponoć szczurkom może zaszkodzić zbyt duża dawka, a ja nie wiem ile dać.
Teraz martwię się jak długo będziemy walczyć z tym paskudztwem, które u niej widziałam.
Po powrocie wymyłam klatkę, zabrałam hamaczek do prania i nawet jedzonka dałam nową porcję.

Ciapa biega zwykle po łóżku. Moja księżniczka nie lubi podłogi, bo jej łapki marzną :D . Ostatnio wieczorem, kiedy w pokoju było cicho, nagle przybiegła do mnie (leżałam na łóżku i pilnowałam co by nie wpierniczyła mi znów pościeli) zaczęła machać i pukać ogonem, wpatrując się w coś czego nie było. Po chwili poszła dalej, po czym sytuacja się powtórzyła. Za 3-cim razem córcia wlazła mi pod bluzę pod pachę i siedziała dobre 10 min bez ruchu. A po kolejnych 10 minutach :o głaskania poszła dalej na spacer. Jeszcze nigdy nie dała się tak długo głaskać na wybiegu :o .

Teraz śpi. Moja malutka, kochana dziweczynka.

Rano czytałam ten wątek http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=4&t=25009 i chętnie bym temu człeku cosik obcięła >:(
I jak tak można krzywdzić zwierza, kiedy one uczą nas miłości bezwarunkowej i zaufania. Pokazałam to mamie. Nie będę pisać co powiedziała na temat tegoż człeka bo wyglądałoby to tak : ............................................... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Może to nie miejsce na moje opinie (wszak to Ciapulkowy kącik), lecz myślę, że Księżniczka się nie pogniewa na mnie. Na pewno mniej niż za wizyte u weta. :P

Rhenata - zdjęcia klatki dodam jak trochę urządzę bo taką gołą to wstyd pokazać ;D

Dziewczyny dzięki za rady dotyczące pazurków. Wykonałam sama manikiur i pedikiur ;) ale podejrzewam, że to ja byłam w większym stresie niż szczurcia. Fakt, że się wyrywała był dodatkowym czynnikiem stresującym. Nijak trzymać ją w sposób podany przez Rhenatę nie dałam rady. Grunt, że jakoś poszło.
Dzięki wielkie za Wasze rady. Ślę miziaki dla futrzastych Pań i Panów.
dell610

Ło Boziuniu!!! Cóż ja dobrego wymyśliłam. Kupiłam takie oto coś jako ściółkę dla Ciapy http://animalia.pl/produkt,4700,41,Cert ... salny.html i wielka porażka. Nasypałam wieczorem, a ona zaczęła to podjadać. Jak ją ochrzaniłam przestała.
A rano... Matulu kochana nie wybaczę sobie. Ciapulkowy nosek w poryfinie :o , brzuszek na szczęście miękki i humorek dopisuje. Jaka byłam zła na siebie, że naraziłam ją na takie rzeczy. Szybkie sprzątanie, żwirek do śmieci, a do kuwety papierowe ręczniki, bo nic innego nie miałam (no trochę tych drewnianych kołków Filusia to dorzuciłam). A co na to Ciapinka? Najszczęśliwszy szczurek na ziemi, bo może do woli drzeć i ciągać po klatce owe nieszczęsne ręczniki ;D Przy czym większość z nich wciąga do domku :P

Obrazek Obrazek

A oto sesja wieczorna sprzed kilku dni:

Zobacz jaka jestem już duża :) Obrazek
i jaka piękna...
Obrazek
i do tego szybsza niż twój aparacik :P
Obrazek
Ciekawe gdzie tędy dojdę? Obrazek Wcale mnie tu nie ma ;) Obrazek
No dobra. To jak mam teraz zejść ??? Obrazek

A to filmik dla osób ciekawych nowej klatki Ciapulki. Sorki za jakość - nagrany komórką. I nie zdziwcie się, że w pewnym momencie jest do góry nogami... ;D :P
http://www.fotosik.pl/video/c48b80f39ef715f7.html

To narazie tyle. :) Czochranko i mizianko od Nas dla Waszych Futrzastych :-*
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Piękne szczurzątka! Mam nadzieję , że niepożądane żyjątka prędko pójdą precz i gonkom nic już nie będzie zagrażać :)
Nasze panienki też czasem denerwują się słysząc coś , co dla nas jest niedostępne , i potrafią tak panikować nawet i dwa dni , tchórzliwie rejterując pod naszą kołderkę i ledwo wychylając na świat bojaźliwe noski :D
Wyczochraj je ode mnie i moich panienek :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
dell610

unipaks » Nie Mar 07, 2010 4:21 pm

Piękne szczurzątka! Mam nadzieję , że niepożądane żyjątka prędko pójdą precz i gonkom nic już nie będzie zagrażać
Nasze panienki też czasem denerwują się słysząc coś , co dla nas jest niedostępne , i potrafią tak panikować nawet i dwa dni , tchórzliwie rejterując pod naszą kołderkę i ledwo wychylając na świat bojaźliwe noski
Wyczochraj je ode mnie i moich panienek
Unipaks ja mam narazie jedną szcórcię, ale i tak ślicznie dziękujemy. Mizianko wieczorem jak paszczaki (czyt.dzieci) pójdą spać. Druga córeczka, której nie możemy się doczekać będzie u nas na koniec marca.
Awatar użytkownika
zocha

Post autor: zocha »

Śliczny kapturek, piękny pyszczek i ząbki ;D , słodka :-* ... A czy ta jej klateczka to tak obecnie wygląda ? Bo strasznie biedna jest tzn. jakieś półeczki, koszyczki i inne rzeczy by się przydały :) .
Buziak dla Ciapki :-*
w sercu: Norman, PJ, Młody, Zenek, Adżi, Noname, Plastek, Biały

Moje kochane urwisy...
dell610

Na razie tak. Myślę, że w tym tygodniu uda mi się coś dokupić - na razie nie mogę dostać takich większych desek do krojenia. Bida jakaś w tej Bydgoszczy ;) A z urządzaniem może się wstrzymam do czasu jak przyjedzie do nas nowa szczurka. No chyba, że nie wytrzymam i zacznę od razu :D Takich koszyczków jakie widziałam u niektórych na forum też znaleźć nie mogę, wszędzie takie głębokie i nie wiem czy zostawić domek.
Zmierzyłam dziś Ciapkę ma ok 20 cm bez ogona i to nie w pełni rozprostowana. Jutro będziemy się ważyć :D i zobaczę ile ostatnio utyła. Więcej wieści jutro.
Pozdrawiamy i czochranka wszystkim przesyłamy. Ciapulka i Anka. :-*
Awatar użytkownika
zocha

Ja koszyczki kupowałam w carrefour, jest duży wybór. Ja mam takie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e0 ... 342d4.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c17 ... f0f58.html słabo widać ale zawsze coś :). W takich większych sklepach coś się powinno znaleźć. To będziesz mieć frajdę z urządzania jak już wszystko zakupisz :) .

Moje kochane urwisy...
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

u nas koszyczki są takie :
http://img534.imageshack.us/i/qwefqwef800x600.jpg/
http://img202.imageshack.us/i/werfef800x600.jpg/
również kupione w Carrefourze, cena zależnie od rozmiaru wynosi 1,2 i 3 zł. u nas koszyczków jest mnóstwo, w różnych rozmiarach i kolorach a szczury uwielbiają w nich siedzieć :)
polecam też takie metalowe rury :
http://img517.imageshack.us/i/ergegr800x600.jpg/
na zdjęciu nie widac jej za bardzo, ale mniej więcej wiadomo o co chodzi. do dostania w sklepach budowlanych. u mnie śpi tam cała 16stka na kupie :P

zyczę powodzenia w urządzaniu klateczki :)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
merch

Post autor: merch »

nigdy nie obcinalam pazurkow zdrowym szczurkom, wiecej wybiegu , duza klatka, drewniane drabinki powinny zalatwic sprawe, mala jak sie oswoi bedzie tez delikatniej wspinac sie po Tobie to i sladow bedzie mniej , a kapturki faktycznie sliczne :)
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
zocha

merch pisze:mala jak sie oswoi bedzie tez delikatniej wspinac sie po Tobie to i sladow bedzie mniej
To prawda, przy Młodym mam tak ręce poharatane, że zaczęłam rękawiczki zakładać :) (okropnie drapał, teraz już mniej), a pozostała dwójka w ogóle nie drapie. Nigdy im nie obcinałam pazurów, biegając po podłodze odpowiednio sobie ścierają, czasem im się jakiś złamie ;) , ale ogólnie nie mają za długich.

Moje kochane urwisy...
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

niedokładnie przeczytałam ( w piątek nie koleżanka , a klatka miała dojechać ), za dużo fotek pootwierałam w kilku tematach i stąd pomyłka :P :)
Szcóreczka twoja niech niechcianych lokatorów się pozbędzie i rośnie zdrowa! :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
dell610

Dzięki za pomysły. Jak Wy mocujecie te koszyczki? Na trytytki (te plastikowe paseczki do spinania np.kabli)?

Klimejszyn świetna ta rura to metal czy aluminium. Ja myślałam o pcv, ale ostatnio jak byłam mieli tylko małe.

Merch moja to taki ciepluch z podłogi spiernicza od razu na tapczan, albo wspina się po nas, bo jej zimno w łapki ;D . Kiedy idzie kawałek po samej podłodze wygląda jakby na paluszkach dreptała ;D ;D ;D Nijak nie ma opcji, żeby na wybiegu stępiła pazurki, a i w klatce nie bardzo jest na czym.

Więcej napiszę wieczorem. :)
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

my koszyczki mocujemy na te paseczki zaciskowe do kabli :)
a rura sprawdza się świetnie, miałam ją w garażu, więc wykorzystałam. nawet nie przypuszczałam, że będzie się cieszyć takim powodzeniem :)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
zocha

My też koszyczki montujemy na te plastikowe paseczki zaciskowe, świetnie się sprawdzają. Rurę mamy PCV, taką dosyć sporą, jeszcze jej nie montowałam, na razie w użyciu jest trójnik PCV i sprawdza się dobrze :) .

dell610 pisze:moja to taki ciepluch z podłogi spiernicza od razu na tapczan, albo wspina się po nas, bo jej zimno w łapki ;D . Kiedy idzie kawałek po samej podłodze wygląda jakby na paluszkach dreptała ;D ;D ;D Nijak nie ma opcji, żeby na wybiegu stępiła pazurki, a i w klatce nie bardzo jest na czym.
U mnie też na początku było chodzenie po miękkim tyko i wyłącznie, ale to do czasu, później już więcej będzie zwiedzać i zacznie sobie ścierać pazurki :) .

Moje kochane urwisy...
dell610

No wreszczie wyrwałam trochę czasu dla "siebie"... Kto powiedział, że kobieta siedząca w domu z dziećmi ma dużo czasu? Dawać mi go tu i to szybko :D Gdyby posiedział z moimi paszczakami choć godzinkę to gwarantuję, że zmieniłby zdanie ;D
Ba. Po 15 minutach uciekłby gdzie pieprz rośnie...
Mimo wszystko taka codzienna szkoła przetrwania daje mi dużo radości i sił na kolejne dni :)

Wracając do głównego tematu - klateczka już urządzona.

Obrazek

Paniusia Ciapusia najpierw urządziła sobie rajd po wszystkich poziomach, następnie w końcu zdecydowała się odwiedzić namiocik, a na koniec dopadła do miski z jedzeniem - bo może coś mi wynieśli jak mnie nie było ::)
Obecnie klatka wygląda już troszkę inaczej. Hamak wisi bardziej po skosie, a tunelu nie ma wcale. Ciapa vel Gryzelda pierwszej nocy posiekała sznurek, którym był przywiązany, a jak uczepiłam bidoka na spinacze to wyżarła caly polar ze środka.
Jeszcze w tunelu Obrazek no daj mi już spokój Obrazek

Tunel zrobiłam z butelki po coli. Od zewnatrz i od środka był obciągnięty polarem... Był :'(
A tu w obecnie najukochańszym namiociku. Obrazek

Chwila refleksji...
Stary poczciwy hamaczek, którego ta wredna pańcia jeszcze mi nie wyprała...
Uroczyście obiecuję na forum, że jutro na pewno go wypiorę. Bo jak tu nie uledz takiemu przesłodkiemu nochalowi...

Obrazek

Tadam... Specjalnie dla Was szczurze fotki,bez których nie możecie żyć ;D :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A na koniec wielkie odliczanie. Już za tydzień będzie z nami nowa szcórcia. Nie możemy się doczekać kiedy zamieszka w naszym domku. Zwłaszcza starszy synek, nawet imię już wybrał (no z pomocą mamy), ale to ŚCIŚLE TAJNE ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”